DE PRACHTIGHEID UIT HET ARCHEOLOGISCH MUSEUM IN ATHENE

Archeologisch Museum in Athene

Dit is de laatste editie van de vakantiefoto’s! En wel eentje voor de echte oudheidliefhebbers, want dit zijn de foto’s uit het Archeologisch Museum in Athene. Het nieuwe Acropolismuseum was al net zo prachtig, maar helaas mochten daar geen foto’s gemaakt worden. Maar niet getreurd, want er was genoeg moois te bewonderen en ik verzamelde mijn persoonlijke hoogtepunten.

geometrische vaas
Deze vaas kent elke oudheidliefhebber uit de boeken, maar ik had geen idee dat ‘ie ZO GROOT was, hahaha. Mijn reisgenootje op de achtergrond: “Merel! Ik zie een hakenkruis!” (want ja, die hebben de oude Grieken uitgevonden).

Griekse vaas
Deze vaas is een grafgeschenk geweest (zoals bijna alle goedbewaarde vazen). Dat kun je zien aan de figuurtjes in de mourn-houding met handjes op het hoofd. Zie het selfies artikel voor een moderne interpretatie ;). De paardjes vind ik ook zooooo leuk. Misschien wordt dat de inspiratie voor een nieuwe tattoo idee, aangezien mijn vorige idee niet echt uitvoerbaar bleek.

Archeologisch Museum in Athene
Gouden lauwerenkrans!

Pegasus
Pegasus in de vorm van een handvat! Sinds een studiegenootje haar scriptie schreef over Pegasus ben ik groot fan van dit mythologische fantasiediertje.

Antikythera youth
Er was een prachtige tentoonstelling van de vondsten uit het wrak van Antikythera, een antiek gezonken schip dat in de buurt van het eilandje Antikythera werd gevonden. Dit is de bekendste vondst uit deze zeeschat: de youth van Antikythera. Vanwege de houding van de hand denkt men dat het Paris (met de appel) voorstelt, of anders Herakles (met één van de appels van de Hesperiden, alhoewel dat er eigenlijk drie zijn), of Perseus met het hoofd van Medusa (maar dan vind ik die in Florence toch knapper).

Antikythera
De marmeren sculpturen hebben deels in het zand (onaangetast) en in het zeewater (aangetast) gelegen. Wauwieeeee, dat levert echt een bizar resultaat op! De figuur lijkt wel te verstenen of plotsklaps een enge ziekte te krijgen.

Antikythera

Archeologisch Museum in Athene
En dit vind ik één van de mooiste beelden uit de oudheid: de jockey of Artemision. Alhoewel ik eigenlijk totaal niks van de context weet. Lees er hier meer over.

Jockey of Artemision

Om in de nerd-sferen te blijven: ik ga vandaag de hele dag aan mijn scriptie. Gisteren heb ik feedback gekregen op de eerste versie en ik ben in de running voor cum laude, dus ik moet er vooral nog even voor gaan, hoe weinig zin ik ook heb. Volgende week ben ik klaar en dan staat er alweer een nieuw reisje op de planning, dus genoeg nieuwe vakantiefoto’s voor Merely Merel!

— HEB IK JULLIE INMIDDELS EEN KLEIN BEETJE ANTIEKE KUNSTLIEFDE BIJGEBRACHT? —

Op de hoogte blijven van mijn ‘avonturen’? Volg me op Bloglovin’, Facebook en Lookbook!

12 Comments

 • mei 27, 2014 - 7:16 am | Permalink

  wauw die gouden lauwerenkrans! Mooie kiekjes allemaal :D

 • mei 27, 2014 - 9:37 am | Permalink

  wauw ik hou hier wel van ziet er mooi uit liefs x

 • mei 27, 2014 - 1:35 pm | Permalink

  Woh, ik schrik een beetje van die grootte van die vaas! Wat een ding haha! Succes met je scriptie nog, you go girl!

  • merely-merel
   mei 30, 2014 - 3:31 pm | Permalink

   Echt hè, ik schrok me ook dood! Hij was waarschijnlijk ook wel voor de echte rijke stinkerds hoor, back then :p.

 • mei 27, 2014 - 2:09 pm | Permalink

  Dat wordt een ticket Athene boeken als ik dat zo zie ;)

 • mei 27, 2014 - 5:19 pm | Permalink

  Allereerst, HEEL VEEEEEL succes met de laatste loodjes! Wat zal het toch tof zijn als je cum laude slaag. Reden voor een feestje, hihi
  En wat een mooi foto’s weer, ik vind het zo knap dat ze vroeger met hele beperkte middelen zoiets moois konden maken :)

  • merely-merel
   mei 30, 2014 - 3:34 pm | Permalink

   Ook als ik niet cum laude slaag vind ik het tijd voor een feestje haha. Ben er na vier jaar bachelor echt wel klaar mee! Kan niet wachten om aan m’n master te beginnen (maar first things first: ZOMERVAKANTIE).

 • mei 27, 2014 - 9:57 pm | Permalink

  wauwie! Die jockey vind ik vet! :)
  Succes met je scriptie meis! Als je cum laude geslaagd bent, doen we er wel een drankje op, ja?:D Bij Starbucks!

 • Tanya
  mei 29, 2014 - 12:50 pm | Permalink

  Pegasus! :D

 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *