EEN KLEIN STUKJE ILIAS IN BELGIË

1403 patroklos

Excuses voor mijn afwezigheid op jullie blogs, maar ik had het errug druk met school de afgelopen tijd. Ik vertelde al over mijn scriptie over Pompeii en gisteren heb ik als klapper op de vuurpijl een verslag in moeten leveren en moeten presenteren over bovenstaand schilderij: de De Grieken en Trojanen vechten om het lijk van Patroklos van Antoine Joseph Wiertz (uit 1844). Alhoewel Wiertz mij verder onbekend is, zou ik, als ik jullie was, eens een bezoekje brengen aan het Wiertz Museum in Brussel (als je daar toevallig eens in de buurt bent). Daar hangt dit enorme werk en nog een heleboel meer enorms van deze vreemde kunstenaar die vond dat Brussel de hoofdstad van de wereld moest worden en Parijs slechts een provinciestad.

En als je er dan bent, dan weet jij alles over dit schilderij, want dat ga ik je nu vertellen. Toevallig heb ik laatst voor mijn Day Zero Project de Ilias uitgelezen. Voor degenen die dat ook willen en een toegankelijke Nederlandse vertaling zoeken, ik heb deze gelezen, zeer easy. Niet dat ik je het verder zou aanraden als je er niet in geïnteresseerd bent, want als je niks van de Griekse oudheid/Homeros weet, kan je het echt niet waarderen en begrijp je hoogstwaarschijnlijk ook niet waarom we dit werk al eeuwenlang als topliteratuur beschouwen. Maar oké. De Patroklos verbeeldt in elk geval de gebeurtenissen uit Boek XVII (17, haha), waarbij de Grieken en de Trojanen vechten om het lijk van de Griekse Patroklos, die gedood werd door de Trojaanse Hektor.

1403 patroklos 02
Foto: Blogs.erg.be

Het doek is grofweg vijf bij acht meter, haleluja.

1403 patroklos 03

Menelaos, de koning van Sparta, herkenbaar aan zijn haarbandje (dat is een symbool voor Griekse koningen) met rechts van hem (links voor ons) Meriones. Deze twee moesten het lijk van Patroklos bij de Trojanen vandaan slepen, terwijl de grote Ajax hen zou beschermen tegen aanvallen van de vijand. Ik blijf het altijd hilarisch dat een voetbalclub zichzelf heeft vernoemd naar de grote-, brute-, maar vooral ook lompe- en domme kracht van de Grieken (die bovendien als enige Griekse held zelfmoord pleegde). Typisch gevalletje van onwetendheid. Hercules (Herakles) is wat dat betreft iets beter gekozen.

1403 patroklos 04

Hippothoös, een slachtoffer aan Trojaanse zijde.

1403 patroklos 05

Een niet te identificeren Trojaan met een enorme steen boven het hoofd. Deze figuur doet overigens wel erg denken aan de grote Ajax die eerder in de Ilias Hektor bijna wist te doden door een steen tegen diens borst te gooien.

1403 patroklos 06

De grote Ajax met zijn enorme schild (als je een scène uit de Griekse mythologie voor je hebt en er is één figuur met een gigantisch schild, dan is dat altijd de grote Ajax).

Veel kijkplezier als je ooit eens voor dit grote doek belandt!

— WEER WAT GELEERD? —

Ps. Ik moet nu nog even als een gek aan de gang met de definitieve versie van mijn Pompeii-scriptie, maar verder is de studie even in flink wat rustiger vaarwater terecht gekomen, fjieuw.

10 Comments

 • Nienke
  maart 25, 2014 - 6:41 am | Permalink

  Haha, doe vaker zoiets, vind ik interessant! :D

  • merely-merel
   maart 25, 2014 - 9:45 am | Permalink

   Haha, leuk om te horen! Ik ben wel van plan meer kunst/cultuur/reizen aan Merely Merel toe te voegen, dus dat komt goed! Kan nu ook lekker m’n ei kwijt over m’n studie enzo, haha =).

 • maart 25, 2014 - 8:11 am | Permalink

  Wauw, het schilderij is echt indrukwekkend! Zelf doe ik Grieks op school en dit soort verhalen zijn echt vet haha. Leuk!! :)

 • maart 25, 2014 - 8:15 am | Permalink

  Oh dit verhaal heb ik ooit moeten vertalen bij Grieks, of Latijn. Verschrikkelijk vond ik het toen, dat vertalen. De verhalen er om heen waren altijd best interessant, maar die teksten.. Niet doorheen te komen haha!

  • merely-merel
   maart 25, 2014 - 9:46 am | Permalink

   Pfft, inderdaad. Ik heb twee jaar Latijn gehad op de middelbare (twee jaar grammatica die me erg heeft geholpen bij Duits met al die naamvallen), maar toen ik hoorde dat de overige jaren Latijn alleen maar uit vertalen bestonden, ben ik er maar mee gestopt ;). Alhoewel het me wel oprecht heel vet lijkt Homeros in het Oudgrieks te kunnen lezen, maar hé, dan ben ik weer 10 studiejaren verder, dus mwah… ;)

 • maart 26, 2014 - 6:31 am | Permalink

  Wat een ontzettend tof schilderij! Ik Ga binnenkort waarschijnlijk naar Brussel dus dan hobbel ik even binnen <3

 • maart 26, 2014 - 9:40 am | Permalink

  Ik ben er nog nooit geweest. Dit bewijst maar weer eens dat ik echt nergens kom, haha. Ik woon in België en heb al in Boutersem, Leuven en nu Tienen gewoond. lles binnen een straal van 20 km en daar kom ik eigenlijk zelden buiten… Mijn broer woont in Brussel en toch kom ik er bijna nooit. Dringend tijd voor verandering!
  Binnenkort kan ik tenminste al zeggen dat ik naar Rome geweest ben! (mijn homemade reisgids is in aanmaak, maar de printer heeft het nu begeven…)
  Heel interessant trouwens je uitleg, kunst is zoveel leuker als je er iets van begrijpt he :)

  • merely-merel
   maart 26, 2014 - 9:20 pm | Permalink

   Ik kom ook nergens hoor, haha! Ik heb 10 km verderop als kind gewoond en ben in Utrecht gaan wonen om te studeren, omdat ik niet verder weg wilde, omdat ik gewoon te lui ben om de trein te pakken ;). Ik ben ook niet zo’n museumganger, alhoewel dat met mijn opleiding wel zou moeten! Maar als ik er eenmaal ben, dan vind ik het wel heel vet! En kunst is inderdaad alleen leuk als je een beetje achtergrondkennis hebt :).

 • Pingback: Merely MerelJE GAAT NAAR BRUSSEL EN TREKT AAN - OUTFIT » Merely Merel

 • Pingback: Merely MerelPHOTO DIARY MAY » Merely Merel

 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *